Site icon βιοΠοιότητα

Βιολογική Ρίγανη Ελληνική – CORPHES

Σε ένα μωσαϊκό από ορεινούς όγκους, παρθένα εδάφη και δασικές εκτάσεις, αποφασίσαμε να πραγματοποιήσουμε ένα όραμα ετών, αξιοποιώντας την προσωπική μας κληρονομιά.

Η τεράστια βιοποικιλότητα της περιοχής, η ερήμωση των “δικών μας” ορεινών τόπων και η νέα προοπτική στην Ελλάδα της κρίσης, μας ώθησε στην πραγμάτωση των σκέψεών μας.

Δύο νέοι με κοινά χαρακτηριστικά και στόχους, ευαισθητοποιούμενοι από την απαξίωση του πρωτογενούς τομέα, αποφάσισαν να “επενδύσουν” την αγάπη τους για τη γη και τη φύση σε ένα πρωτοποριακό, εξωστρεφές εγχείρημα.

Έτσι γεννήθηκαν οι “CORPHES”.

Στις “CORPHES” των Χασίων και Καμβουνίων όρων, ανάμεσα στην Πίνδο και τον Όλυμπο, παράγουμε τα υψηλότερης ποιότητας βότανα και φυτά, άρτια ενταγμένα στο φυσικό τους μικροκλίμα.

Η βιολογική πιστοποίηση των καλλιεργειών μας, της γραμμής μεταποίησης και συσκευασίας για τα παραγόμενα προϊόντα , πραγματοποιείται από τον οργανισμό ΔΗΩ – Οργανισμός Ελέγχου και Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων με πολυετή εμπειρία και ηγετική θέση στο συγκεκριμένο χώρο.

Ο Οργανισμός ΔΗΩ παρακολουθεί τις εξελίξεις στο χώρο της βιολογικής γεωργίας σε διεθνές επίπεδο και χαράζει το δρόμο για την εξέλιξη της βιολογικής γεωργίας στη χώρα μας, με πολλές και πρωτοπόρες δράσεις. Κάποιες από αυτές είναι η προώθηση των βιολογικών προϊόντων στην ελληνική και διεθνή αγορά με συμμετοχή σε εκθέσεις, ενώ συμμετέχει σε ευρωπαϊκά και εθνικά προγράμματα για την ανάπτυξη της βιολογικής γεωργίας.

Με την τεχνογνωσία που διαθέτει μας προσφέρει έγκυρη πληροφόρηση, ενημέρωση και καθοδήγηση για όλες της εξελίξεις στη βιολογική γεωργία και στα Συστήματα Ασφάλειας και Διαχείρισης Ποιότητας.

Βιολογική Ρίγανη Ελληνική – CORPHES

Ευρέως γνωστή από την αρχαιότητα για τις θεραπευτικές της ιδιότητες, η ρίγανη συναντάται στην αρχαία Ελλάδα ως σύμβολο χαράς και ευτυχίας – τα γαμήλια στεφάνια περιλάμβαναν βλαστούς ρίγανης.

Χρησιμοποιήθηκε επίσης ως μπαχαρικό, ενώ αποτέλεσε ένα από τα βασικά και πιο σημαντικά θεραπευτικά βότανα.

Το όνομά της, Origanum vulgare hirtum, αποδόθηκε από τους Διόσκουρους και αφορά την πραγματική ελληνική ρίγανη – την καλύτερη στον κόσμο. Η ελληνική ρίγανη είναι παγκοσμίως γνωστή ως GREEK OREGANO και φημισμένη για τις αξιοθαύμαστες ιδιότητές της ενώ φύεται μόνο στην Ελλάδα.

Είναι πλούσια σε ανόργανα συστατικά, ασβέστιο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, σίδηρο, κάλιο, χαλκό, βόριο, μαγγάνιο και βιταμίνες C και Α.

Αυτό που κάνει τη ρίγανη ένα τόσο σημαντικό βότανο είναι το Ριγανέλαιο. Ένα αιθέριο έλαιo με πλήθος σπουδαίων ουσιών εκ των οποίων οι βασικές ουσίες που δίνουν τις αντισηπτικές της ιδιότητες είναι η καρβακρόλη και η θυμόλη.

Πρόκειται για ένα εξαιρετικό αιθέριο έλαιο, ικανό να αντιμετωπίσει ένα ευρύ φάσμα από μικρόβια, μύκητες, βακτήρια και ιούς.

Κατάλληλο για όλες τις περιπτώσεις κατά τις οποίες δημιουργούνται προβλήματα υγείας που απορρέουν από όλους τους παραπάνω μικροοργανισμούς, όπως ιώσεις παντός τύπου, εποχιακές και ειδικές γρίπες, ηπατίτιδες, εγκεφαλίτιδες, ωτίτιδες, δερματίτιδες, εκζέματα, ψωριάσεις, αρθρίτιδες, οστεοαρθρίτιδες, ρευματισμούς, αλλεργίες, άσθμα, πνευμονίες και ιγμορίτιδες.

Εργαστηριακές δοκιμές έχουν δείξει ότι πρόκειται για ένα φυσικό και πολύ ισχυρό αντιβιοτικό (σε πολλές περιπτώσεις καλύτερο από τα χημικά αντιβιοτικά), ενώ δεν έχει καμία από τις παρενέργειες αυτών.

Εξοντώνει άμεσα τα μικρόβια χωρίς αυτά να γίνονται ανθεκτικά στην χρήση του ριγανέλαιου κάτι που συμβαίνει σχεδόν πάντα με τα χημικά αντιβιοτικά.

Θωρακίζει τον οργανισμό έναντι του κρυολογήματος της γρίπης ακόμη και του ιού Η1Ν1. Ερευνες έδειξαν ότι έχει αποτελεσματική δράση και στην μείωση του ζαχάρου, ενώ έδειξε πολύ ισχυρή αντιοξειδωτική δράση στην οξείδωση των λιποπρωτεϊνών του ορού του αίματος.

Κατάλληλη επίσης για ψωρίαση, μυκητίαση και δερματοπάθειες. Εάν έχετε αλλεργία σε τσιμπήματα σφήκας ή μέλισσας, κάντε έγκαιρη τοπική εφαρμογή. Επίσης ανακουφίζει από πνευμονικά και αναπνευστικά προβλήματα.

Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο της ρίγανης είναι οι ισχυρότατες αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχει. Έτσι όταν προστίθεται σε τρόφιμα τα προστατεύει από την οξείδωση και προστατεύει τον οργανισμό του ανθρώπου από τις νιτροζαμίνες, οι οποίες είναι καρκινογόνες ουσίες.

Σήμερα θεωρείται από τις πλέον αξιόλογες αντικαρκινικές ουσίες που απαντούν στις τροφές, με ισχυρή παρεμπόδιση της ηπατικής μετάστασης.

Τα τελευταία χρόνια διεξάγονται έρευνες που μελετούν την ικανότητα της ρίγανης να περιορίσει τις εκπομπές μεθανίου (του ισχυρότερου αερίου του θερμοκηπίου) από το πεπτικό σύστημα των μοσχαριών που ίσως αποτελέσει ένα πολύ αποτελεσματικό εργαλείο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Βιολογική Ρίγανη Ελληνική – CORPHES
Χρήση:

Ως αφέψημα: Βράζουμε για λίγα λεπτά ένα κουταλάκι του γλυκού ρίγανη σε ένα μπρίκι νερό. Το σουρώνουμε και το πίνουμε ζεστό με μέλι.

Ως έγχυμα: Ένα κουταλάκι του γλυκού ρίγανη σε ένα μπρίκι με καυτό νερό. Το αφήνουμε 10 λεπτά, το σουρώνουμε και το πίνουμε ζεστό με μέλι.

Εξωτερική: Αφέψημα ρίγανης στο νερό του μπάνιου καταπραΰνει και τονώνει (βράζουμε 100γρ. ρίγανης σε 1 λίτρο νερό).

Αιθέριο έλαιο: 3-4 σταγόνες σε μία κουταλιά μέλι, 2-3 φορές την ημέρα. Το έλαιο χρησιμοποιείται στην παρασκευή σαπουνιών και οδοντόκρεμας.

Από γαστρονομικής πλευράς η ρίγανη είναι ένα από τα βασικά συστατικά της Μεσογειακής Κουζίνας. Συναντάται σχεδόν σε όλες τις συνταγές, κυρίως στα κρεατικά και στα ψάρια, ενώ είναι βασικό συστατικό της χωριάτικης ελληνικής σαλάτας.

Δοκιμάστε να γεμίσετε την κοιλιά ψαριού με κλωναράκια φρέσκιας ρίγανης, όταν πρόκειται να ψηθεί στη σχάρα.

Exit mobile version