Site icon βιοΠοιότητα

ΜΙΚΡΗ ΑΛΕΠΟΥ – GIANNIKOS WINERY

Μιχάλης Γιαννίκος

Μεγαλώνοντας στους αμπελώνες, στους ελαιώνες και ανάμεσα στις πορτοκαλιές των Μυκηνών και της Κορίνθου, αποφάσισα να ακολουθήσω το πάθος των προγόνων μου και να συνεχίσω την δουλειά στους αμπελώνες εφαρμόζοντας μια σύγχρονη προσέγγιση.

Σε νεαρή ηλικία εντυπωσιάστηκα από την μακραίωνη ιστορία της οινοποίησης στην περιοχή μας, καθώς και από τα διαφορετικά στυλ των κρασιών, των αρωμάτων και των γεύσεων που μπορούν να παράγουν οι ελληνικές ποικιλίες.
Το μοναδικό μικροκλίμα και το terroir της περιοχής μου έδωσαν την ευκαιρία να βελτιώσω τους αμπελώνες μου, που με οδήγησαν στη βιολογική καλλιέργεια και έγινα ένας από τους πρώτους βιολογικούς οινοπαραγωγούς στην Ελλάδα.

Ταυτόχρονα, άρχισα να πειραματίζομαι με διεθνείς ποικιλίες σταφυλιών. Ήθελα να δω πώς συμπεριφέρονται στο ελληνικό κλίμα και τι πλεονεκτήματα μπορούν να προκύψουν. Ικανοποιημένος με τα αποτελέσματα, αποφάσισα να συνεχίσω με ελληνικές και διεθνείς ποικιλίες ταυτόχρονα.

Από την αρχή ήταν η πρόθεσή μου να παράγω εξαιρετικά κρασιά βιολογικής ποιότητας και συνέχισα τις εργασίες μου στους αμπελώνες και στο οινοποιείο για να βελτιώσω περαιτέρω τα κρασιά μας για μια μοναδική γευστική εμπειρία.

Οινοποιείο, αμπελώνες & ποικιλίες

Διαθέτουμε 80 στρέμματα αμπελώνων σε δύο τοποθεσίες. Το ένα στην Κόρινθο γύρω από το οινοποιείο μας και το άλλο στις Μυκήνες, κοντά στον περίφημο αρχαιολογικό χώρο και τον τόπο γέννησης της ελληνικής αμπελουργίας πριν από περίπου 4.000 χρόνια. Και στους δύο αμπελώνες εργαζόμαστε αποκλειστικά βιολογικά, επειδή είμαστε πεπεισμένοι ότι μόνο τα αμπέλια που καλλιεργούνται βιολογικά παράγουν υγιή σταφύλια, τα οποία αποτελούν τη βάση των ποιοτικών μας κρασιών. Μια άλλη κοινή πτυχή είναι η επιρροή της θάλασσας στο μικροκλίμα. Η δροσιά των ανέμων σε συνδυασμό με τον μεσογειακό ήλιο και το έδαφος είναι οι καλύτερες συνθήκες για τις γηγενείς και επιλεγμένες διεθνείς ποικιλίες σταφυλιών.

Η Ελλάδα έχει πλούσια κληρονομιά από αυτόχθονες ποικιλίες σταφυλιών. Για να τιμήσουμε αυτή την κληρονομιά και λόγω των ισχυρών χαρακτηριστικών και της τοπικής σύνδεσης, έχουμε φυτέψει τρεις ελληνικές ποικιλίες. Το αποκλειστικά στη Νεμέα φυτεμένο Αγιωργίτικο, τον μοναδικό Ροδίτη, τον αρχαίο και η πρόσφατα αναδειχθείσα Μαλαγουζιά. Επιπλέον, δουλεύουμε με τις διεθνείς ποικιλίες Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Chardonnay και Viognier, που επιλέγονται από τους καλύτερους κλώνους απευθείας από τα γαλλικά φυτώρια.

Η φιλοσοφία μας περιλαμβάνει την ένωση της παράδοσης και της τεχνολογίας. Για αυτό καλλιεργούμε βιολογικά και οι εργασίες στον αμπελώνα, όπως το κλάδεμα και ο τρύγος, γίνονται προσεκτικά με το χέρι. Στο οινοποιείο χρησιμοποιούμε σύγχρονες δεξαμενές, μηχανές τελευταίας τεχνολογίας και γαλλικά δρύινα βαρέλια από επιλεγμένους κατασκευαστές.

ΜΙΚΡΗ ΑΛΕΠΟΥ – GIANNIKOS WINERY

Ποικιλία: Cabernet Sauvignon 100%

Γεωγραφική ένδειξη: Αμπελώνας Μυκήνες

ΠΓΕ Πελοπόννησος

Οινοποίηση: Αφού συλλεχτεί και διαλεχτεί χειρωνακτικά, μένει 2-3 εβδομάδες με τις φλούδες του. Μετά τη ζύμωση ωριμάζει σε δρύινα γαλλικά βαρέλια για 12 μήνες.

Πιστοποιημένα βιολογικά σύμφωνα με τους Ευρωπαϊκούς Κανονισμούς Βιολογικής Γεωργίας (ΕΚ) αριθ. 834/2007

Περιγραφή: Ευγενικό ισορροπημένο κρασί με ρουμπινί χρώμα. Πλούσιο μπουκέτο από βατόμουρα, κεράσια και πράσινο πιπέρι. Εξαιρετική δομή με καλά ενσωματωμένες τανίνες.

Ταίριασμα: Κυνήγι, ψητό αγριογούρουνο και κόκκινα κρέατα.

Ετικέτα: Εμπνευσμένη από τις μικρές αλεπούδες που τρυπώνουν κάθε πρωί στους αμπελώνες.

Ποσότητα: 750ml

Αλκοόλ σε %: 13.5

Βραβεία

2018 Silver, AWC Vienna

2017 Silver, AWC Vienna

2016 Gold, AWC Vienna | Best of Bio Wine | Silver, Challenge Millesime Bio

2015 Silver, AWC Vienna

2014 Silver, AWC Vienna

2012 Silver, MudusViniBiofach | Silver, International Organic Wine Award

 

Exit mobile version