Site icon βιοΠοιότητα

CLOS STEGASTA Ασύρτικο – ΤΗΝΙΑΚΟΙ ΑΜΠΕΛΩΝΕΣ ΑΕ

Τα κρασιά T-ΟINOS προέρχονται από τέσσερα αμπελοτόπια συνολικής έκτασης 130 στρεμμάτων, σε αργιλοαμμώδες έδαφος με γρανιτικό υπόστρωμα, περιμετρικά του χωριού Φαλατάδος, στα Στεγαστά και στον Ράσωνα.

Παράγονται οι λευκές ποικιλίες Ασύρτικο και Μαλαγουζιά, οι ερυθρές Μαυροτράγανο και Αυγουστιάτης.

Η φύτευση των αμπελώνων, που βρίσκονται σε υψόμετρο 400-450m είναι πυκνή1.000-1.150 φυτά ανά στρέμμα. Με δεδομένο πως η περιοχή είναι προστατευόμενη δεν έχουν γίνει παρεμβάσεις για τη φύτευση των αμπελιών, ενώ όλα τα κρασιά αποτελούν προϊόντα βιολογικής καλλιέργειας (Οργανισμός Πιστοποίησης ΔΗΩ).

Τα αμπέλια κλαδεύονται σε «gobelet sur échalas» (στα ελληνικά: κύπελλο), τον παραδοσιακός τρόπος κλαδέματος στους μεσογειακούς αμπελώνες.

CLOS STEGASTA Ασύρτικο

Λευκός οίνος

Έντονη μύτη λευκών λουλουδιών, με διακριτική παρουσία εσπεριδοειδών. Ισορροπημένο στόμα, ενώ ο ουρανίσκος γεμίζει από ορυκτότητα και αίσθηση αρμύρας, αφήνοντας φρεσκάδα, μεστότητα και διάρκεια στην επίγευση.

Ο τρύγος πραγματοποιήθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες.

Διαδοχικοί τρύγοι στο ίδιο αμπελοτόπι, ανάλογα με το βαθμό ωρίμανσης των σταφυλιών. Μάζεμα με το χέρι σε καλάθια των 20 κιλών. Πίεση σε πνευματικό πιεστήριο. Η αλκοολική ζύμωση έγινε με γηγενείς ζύμες.

Μέρος του μούστου ζυμώθηκε σε ξύλινη και σε ανοξείδωτη δεξαμενή, με ελεγχόμενη θερμοκρασία. Παραμονή του κρασιού στις λάσπες του για 6 μήνες.

Exit mobile version