Site icon βιοΠοιότητα

Κυδωνίτσα λευκό – Κτήμα Θεοδωρακάκου

Στην καρδιά της λακωνικής γης, στο διάβα για Μονεμβασιά και Μάνη, βρίσκονται οι αμπελώνες και το οινοποιείο της οικογένειας Γεώργιου Θεοδωρακάκου. Το 1970 ο Γεώργιος Θεοδωρακάκος φύτεψε τον πρώτο γραμμικό αμπελώνα της περιοχής, ωθώντας και άλλους κατοίκους να ασχοληθούν συστηματικά με την αμπελοκαλλιέργεια.

Σήμερα, στα 400 στρέμματα ιδιόκτητων αμπελώνων, καλλιεργούνται με παραδοσιακό τρόπο σπάνιες τοπικές ποικιλίες. Η Κυδωνίτσα και το Μαυρούδι απαντώνται αποκλειστικά στη Λακωνία. Το ποικιλιακό δυναμικό συμπληρώνεται με την επίσης τοπική Μονεμβασιά και τις πανελλαδικά γνωστές Ασύρτικο, Ροδίτη και Αγιωργίτικο.

Οι μικρές αποδόσεις των αμπελώνων, που δεν ξεπερνούν τα 800 κιλά ανά στρέμμα, συμβάλλουν σημαντικά στην υψηλή ποιότητα των σταφυλιών. Οι Αμπελώνες έχουν ενταχθεί από το 1996 στο πρόγραμμα βιολογικής γεωργίας και πιστοποιούνται από τον οργανισμό ΔΗΩ.

ΚΤΗΜΑ ΘΕΟΔΩΡΑΚΑΚΟΥ ΚΥΔΩΝΙΤΣΑ ΛΕΥΚΟ

Παραγωγική διαδικασία: Τρύγος αρχές Σεπτέμβρη. Με τα χέρια σε μικρά τελλάρα. Προζυμωτική εκχύλιση 6 ωρών σε χαμηλή θερμοκρασία και αναγωγικό περιβάλλον για καλύτερη προστασία του αρωματικού δυναμικού της ποικιλίας, επιλογή μόνο του μούστου που βγαίνει με ελεύθερη ροή, στατική απολάσπωση, χαμηλή θερμοκρασία σε όλη τη διάρκεια της ζύμωσης 12°C, ωρίμανση στις λεπτές οινολάσπες για 2 μήνες και εμφιάλωση.

Οργανοληπτικά χαρακτηριστικά: Χαρακτηρίζεται από λαμπερό λευκοκίτρινο χρώμα με πράσινες ανταύγειες. Σε πρώτο πλάνο φρουτώδη αρώματα άγουρου κυδωνιού, αχλαδιού και κίτρου, πλαισιωμένα από νότες λεμονανθών, ακακίας, ευκάλυπτου και φτέρης. Στόμα με λεμονάτη οξύτητα, φρουτώδη και φίνα αρώματα με διάρκεια.

Αρμονία γεύσεων: Σερβίρεται στους 10-12οC. Συνοδεύει τηγανητά και ψητά ψάρια, οστρακοειδή, ζυμαρικά με θαλασσινές ή λευκές σάλτσες, λαδερά της μεσογειακής κουζίνας, πλούσια αρωματικά τυριά και αλμυρά αλλαντικά.

Exit mobile version