Site icon βιοΠοιότητα

Λυκοβουνό λευκός – Κτήμα Θεοδωρακάκου

Στην καρδιά της λακωνικής γης, στο διάβα για Μονεμβασιά και Μάνη, βρίσκονται οι αμπελώνες και το οινοποιείο της οικογένειας Γεώργιου Θεοδωρακάκου. Το 1970 ο Γεώργιος Θεοδωρακάκος φύτεψε τον πρώτο γραμμικό αμπελώνα της περιοχής, ωθώντας και άλλους κατοίκους να ασχοληθούν συστηματικά με την αμπελοκαλλιέργεια.

Σήμερα, στα 400 στρέμματα ιδιόκτητων αμπελώνων, καλλιεργούνται με παραδοσιακό τρόπο σπάνιες τοπικές ποικιλίες. Η Κυδωνίτσα και το Μαυρούδι απαντώνται αποκλειστικά στη Λακωνία. Το ποικιλιακό δυναμικό συμπληρώνεται με την επίσης τοπική Μονεμβασιά και τις πανελλαδικά γνωστές Ασύρτικο, Ροδίτη και Αγιωργίτικο.

Οι μικρές αποδόσεις των αμπελώνων, που δεν ξεπερνούν τα 800 κιλά ανά στρέμμα, συμβάλλουν σημαντικά στην υψηλή ποιότητα των σταφυλιών. Οι Αμπελώνες έχουν ενταχθεί από το 1996 στο πρόγραμμα βιολογικής γεωργίας και πιστοποιούνται από τον οργανισμό ΔΗΩ.

Λυκοβουνό λευκός οίνος

Παραγωγική διαδικασία: Τρύγος αρχές Σεπτέμβρη. Προζυμωτική εκχύλιση σε ιδιαίτερα χαμηλή θερμοκρασία με σκοπό την πλήρη απόδοση και διατήρηση του αρωματικού δυναμικού της ποικιλίας, επιλογή μόνο του πρόρωγου χυμού που παραλαμβάνεται χωρίς άσκηση πίεσης στο σταφύλι, άμεση απολάσπωση του γλεύκους, ζύμωση σε χαμηλή θερμοκρασία καθ’ όλη τη διάρκειά της 12°C, ωρίμανση με Bottonage σε βαρέλια γαλλικής και αμερικανικής δρυός για 2-3 μήνες και κατόπιν εμφιάλωση.

Οργανοληπτικά χαρακτηριστικά: Λευκοκίτρινο χρώμα με απαλές χρυσαφένιες ανταύγειες, αρωματικά έντονο και πολύπλοκο που στη μύτη θυμίζει φίνα αρώματα ώριμου μήλου, πεπονιού και μάνγκο συνδυάζοντάς τα με αρώματα ψημένου αμύγδαλου, βανίλιας, μελιού και μπισκότου. Στόμα κομψά λιπαρό, γεμάτο, με ιδιαίτερη μεταλλικότητα. Επίγευση αρωματική και καλής διάρκειας.

Αρμονία γεύσεων: Σερβίρεται στους 11-13°C . Συνοδεύει άριστα σαγανάκια τυριών, πατάτες φούρνου με φρέσκα μυρωδικά, λιπαρά ψάρια στα κάρβουνα, ντολμαδάκια με αμπελόφυλλα, τυρόπιτες και χορτόπιτες.

 

Exit mobile version