Site icon βιοΠοιότητα

Μαυρούδι ερυθρό – Κτήμα Θεοδωρακάκου

Στην καρδιά της λακωνικής γης, στο διάβα για Μονεμβασιά και Μάνη, βρίσκονται οι αμπελώνες και το οινοποιείο της οικογένειας Γεώργιου Θεοδωρακάκου. Το 1970 ο Γεώργιος Θεοδωρακάκος φύτεψε τον πρώτο γραμμικό αμπελώνα της περιοχής, ωθώντας και άλλους κατοίκους να ασχοληθούν συστηματικά με την αμπελοκαλλιέργεια.

Σήμερα, στα 400 στρέμματα ιδιόκτητων αμπελώνων, καλλιεργούνται με παραδοσιακό τρόπο σπάνιες τοπικές ποικιλίες. Η Κυδωνίτσα και το Μαυρούδι απαντώνται αποκλειστικά στη Λακωνία. Το ποικιλιακό δυναμικό συμπληρώνεται με την επίσης τοπική Μονεμβασιά και τις πανελλαδικά γνωστές Ασύρτικο, Ροδίτη και Αγιωργίτικο.

Οι μικρές αποδόσεις των αμπελώνων, που δεν ξεπερνούν τα 800 κιλά ανά στρέμμα, συμβάλλουν σημαντικά στην υψηλή ποιότητα των σταφυλιών. Οι Αμπελώνες έχουν ενταχθεί από το 1996 στο πρόγραμμα βιολογικής γεωργίας και πιστοποιούνται από τον οργανισμό ΔΗΩ.

ΚΤΗΜΑ ΘΕΟΔΩΡΑΚΑΚΟΥ ΜΑΥΡΟΥΔΙ ΕΡΥΘΡΟ

Παραγωγική διαδικασία: Τρύγος τέλος Σεπτέμβρη. Με τα χέρια σε μικρά τελάρα. Μετά από προσεκτική διαλογή του σταφυλιού και τον απορραγισμό του, εφαρμόζεται προζυμωτική κρυοεκχύλιση (cold soak) στους 8-10°C για 2-3 ημέρες με σκοπό την παραλαβή των αρωματικών και χρωματικών συστατικών του σταφυλιού· εν συνεχεία πραγματοποιείται η ελεγχόμενη ζύμωσή του σε θερμοκρασία 18°C καθώς και μεταζυμωτική εκχύλιση για την εντονότερη συμπύκνωση του φρουτώδη χαρακτήρα. Ακολουθεί παλαίωση για ένα χρόνο σε δρύινα γαλλικά βαρέλια με παράλληλη πραγματοποίηση της μηλογαλακτικής ζύμωσης.

Οργανοληπτικά χαρακτηριστικά: Χαρακτηρίζεται από βαθύ ερυθρό χρώμα, εξαιρετικό bouquet, που παραπέμπει σε αρώματα κερασιού, σοκολάτας γάλακτος με νύξεις καπνού, ψημένου κάστανου, βουτύρου, στο στόμα είναι γεμάτο με στρογγυλό σώμα και έντονη επίγευση.

Αρμονία γεύσεων: Σερβίρεται στους 18 °C και συνοδεύει πλούσια λιπαρά κρεατικά με έντονες σάλτσες, αγριογούρουνο στιφάδο, ελάφι κοκκινιστό, πικάντικα τυριά και αλλαντικά.

Exit mobile version