Βιολογικό Εστραγκόν – CORPHES


Σε ένα μωσαϊκό από ορεινούς όγκους, παρθένα εδάφη και δασικές εκτάσεις, αποφασίσαμε να πραγματοποιήσουμε ένα όραμα ετών, αξιοποιώντας την προσωπική μας κληρονομιά.

Η τεράστια βιοποικιλότητα της περιοχής, η ερήμωση των “δικών μας” ορεινών τόπων και η νέα προοπτική στην Ελλάδα της κρίσης, μας ώθησε στην πραγμάτωση των σκέψεών μας.

Δύο νέοι με κοινά χαρακτηριστικά και στόχους, ευαισθητοποιούμενοι από την απαξίωση του πρωτογενούς τομέα, αποφάσισαν να “επενδύσουν” την αγάπη τους για τη γη και τη φύση σε ένα πρωτοποριακό, εξωστρεφές εγχείρημα.

Έτσι γεννήθηκαν οι “CORPHES”.

Στις “CORPHES” των Χασίων και Καμβουνίων όρων, ανάμεσα στην Πίνδο και τον Όλυμπο, παράγουμε τα υψηλότερης ποιότητας βότανα και φυτά, άρτια ενταγμένα στο φυσικό τους μικροκλίμα.

Η βιολογική πιστοποίηση των καλλιεργειών μας, της γραμμής μεταποίησης και συσκευασίας για τα παραγόμενα προϊόντα , πραγματοποιείται από τον οργανισμό ΔΗΩ – Οργανισμός Ελέγχου και Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων με πολυετή εμπειρία και ηγετική θέση στο συγκεκριμένο χώρο.

Ο Οργανισμός ΔΗΩ παρακολουθεί τις εξελίξεις στο χώρο της βιολογικής γεωργίας σε διεθνές επίπεδο και χαράζει το δρόμο για την εξέλιξη της βιολογικής γεωργίας στη χώρα μας, με πολλές και πρωτοπόρες δράσεις. Κάποιες από αυτές είναι η προώθηση των βιολογικών προϊόντων στην ελληνική και διεθνή αγορά με συμμετοχή σε εκθέσεις, ενώ συμμετέχει σε ευρωπαϊκά και εθνικά προγράμματα για την ανάπτυξη της βιολογικής γεωργίας.

Με την τεχνογνωσία που διαθέτει μας προσφέρει έγκυρη πληροφόρηση, ενημέρωση και καθοδήγηση για όλες της εξελίξεις στη βιολογική γεωργία και στα Συστήματα Ασφάλειας και Διαχείρισης Ποιότητας.

Βιολογικό Εστραγκόν – CORPHES

Είναι βότανο γνωστό από τα αρχαία χρόνια. Οι Ρωμαίοι το έβαζαν πάνω σε πληγές από δαγκώματα φιδιών. Τον Μεσαίωνα το εστραγκόν ονομαζόταν Τραγκόνια ή Τάρχον που μάλλον είναι αραβικής προέλευσης. Η προέλευση του αραβικού ονόματος μάλλον προέρχεται από το ελληνικό Δράκος (φίδι). Το μίγμα των χυμών εστραγκόν και μάραθου ήταν δημοφιλές ποτό για τους βασιλείς της Ινδίας.

Στην Αγγλία έφτασε κατά τη Βασιλεία του Ερρίκου του 8ου, ο οποίος όπως λέγεται χώρισε την Αικατερίνη της Αραγονίας επειδή χρησιμοποιούσε απερίσκεπτα το εστραγκόν. Στη λαϊκή ιατρική το χρησιμοποιούσαν για δαγκώματα ζώων και το θεωρούσαν φάρμακο για τον πονόδοντο. Στο Ιράν τα φύλλα του εστραγκόν τα έδιναν ως ορεκτικό στα άτομα που πάσχουν από ανορεξία.

Το βότανο δρα ως αντισκορβουτικό, διουρητικό, εμμηναγωγό, αντιπυρετικό, υπνωτικό, ανθελμινθικό και βοηθά σε προβλήματα πέψης και οδονταλγίας. Το έγχυμα των φύλλων χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της δυσπεψίας, φουσκώματα, ναυτία και λόξυγκα. Δρα ως ήπιο ηρεμιστικό και βοηθά σε ελαφρά προβλήματα αϋπνίας.

Έχει ήπιες ιδιότητες εμμηναγωγού και βοηθά σε καθυστέρηση περιόδου. Κατάπλασμα των φύλλων βοηθά σε ρευματισμούς, αρθρίτιδα, ποδάγρα και πονόδοντο. Τα φύλλα του είναι εδώδιμα και ωμά προστίθενται στις σούπες για άρωμα, θυμίζουν γλυκόριζα, περιέχουν ιώδιο, βιταμίνες Α και C, ενώ είναι μια εξαίρετη πηγή καλίου.

Το αιθέριο έλαιο χρησιμοποιείται για προβλήματα πέψης και έμμηνου ρύσης. Το φυτό νωπό ή αποξηραμένο έχει την ιδιότητα να απωθεί τα έντομα.

Το εστραγκόν είναι ένα βότανο που χρησιμοποιήθηκε σε πολλές παραδοσιακές συνταγές. Θεωρείται σημαντικό λόγω της ευεργετικής επίδρασης του βοτάνου στην πέψη και χρησιμοποιείται συχνά σε λαδερές τροφές.

Είναι ένα από τα καλύτερα αρωματικά ξυδιού και μουστάρδας. Είναι βασικό συστατικό του fine herbes που περιέχει εστραγκόν, μυρώνι, μαϊντανό και σχοινόπρασο που χρησιμοποιείται σε ομελέτες και σάλτσες.

Έχει πάρα πολλές εφαρμογές στη μαγειρική για σάλτσες κρεατικών και ψαριών, βρασμένα λαχανικά, αυγά, κοτόπουλο, μοσχάρι, χυμό τομάτας, μαγιονέζα, πράσινες σαλάτες, μανιτάρια, συκωτάκια πουλιών, παγωτά, φρουτοσαλάτες.

Πρέπει όμως να βάζουμε λίγα φύλλα του φυτού, διαφορετικά η ισχυρή του γεύση μπορεί να κυριαρχήσει στο πιάτο. Το εστραγκόν δεν ταιριάζει με άλλα μυρωδικά με μόνη ίσως εξαίρεση το λεμόνι και τα μικρά κρεμμυδάκια.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close