Ημερίδα με θέμα την Οικολογία, την Αειφορία και τη Βιολογική Γεωργία στα Χανιά


Η ημερίδα θα διεξαχθεί το Σάββατο 8 Ιουνίου, από τις 9:30 – 19:00 στο ΚΑΜ

Ο Συνεταιρισμός Παραγωγών και Καταναλωτών Οικολογικών Προϊόντων «γαία» και το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων ΜΑIΧ διοργανώνουν Ημερίδα αφιερωμένη στη μνήμη του Νίκου Παγιαυλά.

Η ημερίδα σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση θα διεξαχθεί το Σάββατο 8 Ιουνίου, από τις 9:30 – 19:00 στο ΚΑΜ με θέμα «ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ, ΑΕΙΦΟΡΙΑ, ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ. Ο άνθρωπος και το περιβάλλον, προκλήσεις – προβληματισμοί – προοπτικές»

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση «στόχος της Ημερίδας είναι να ενημερώσει και να προκαλέσει έναν διαθεματικό διάλογο πάνω στα σημαντικά αυτά θέματα καθώς και να προσελκύσει νέους καλλιεργητές, παραγωγούς και καταναλωτές να συμμετέχουν ενεργά στη διαμόρφωση οικολογικής συνείδησης και πρακτικής.

ΘΕΜΑΤΙΚΟΙ ΑΞΟΝΕΣ
Α: Η σημασία της βιολογικής γεωργίας ως αειφόρος απάντηση στην υπερεκμετάλευση των φυσικών πόρων.
• Εθνικές και διεθνείς πρακτικές.
• Η βιολογική καλλιέργεια στην Κρήτη, παρόν και μέλλον.
• Βιολογικά προϊόντα: μύθοι και αλήθειες. Η σημασία της πιστοποίησης.

Β: Συνεταιρισμοί, Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (ΚΟΙΝΣΕΠ), Παραγωγή χωρίς μεσάζοντες, έντιμο εμπόριο (fair trade) απέναντι στις υπεραγορές και το μαζικό εμπόριο.
• Το πρωτοπόρο εγχείρημα του Συνεταιρισμού «γαία».
• Αυτοδιαχειριζόμενα καταστήματα.
• Αυτόνομοι μικροί παραγωγοί.

Γ: Ευαισθητοποίηση, Εκπαίδευση
• Εκπαιδεύοντας νέους πολίτες με οικολογική γνώση και συνείδηση. Περιβαλλοντικά προγράμματα/προγράμματα ευαισθητοποίησης στην εκπαίδευση.
• Παρουσίαση σχετικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

Δ: Τουρισμός και οικολογία
• Η επιλογή της βιολογικής καλλιέργειας και της αειφόρου ανάπτυξης στον τουρισμό

Ε: Διατροφή, Υγεία και Βιολογικά προϊόντα»

Για οποιαδήποτε διευκρίνιση και περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με την κα. Παυλίνα Παραδομενάκη (email: parado.pav@gmail.com, τηλ. επικοινωνίας: 6947085716) και την κα. Θωμαή Νικολή  (email: thomainikoli@maich.gr,  τηλ. επικοινωνίας: 28210 35000 εσωτ. 532).

Ποιος ήταν ο Νίκος Παγιαυλάς

Ο Νίκος, ήταν πρωτεργάτης στα Χανιά στη βιολογική γεωργία, ιδρυτικό μέλος και Πρόεδρος του Συνεταιρισμού Παραγωγών και Καταναλωτών «Γαία» και ιδρυτικό μέλος του Συνδέσμου Παραγωγών Βιολογικών Προϊόντων.

Ο Νίκος Παγιαυλάς γεννήθηκε σε αγροτική οικογένεια, όμως για χρόνια όργωνε τις θάλασσες. Το 1990, όταν ο πατέρας του είχε πια γεράσει και τα πατρογονικά κτήματα στο Κόκκινο Μετόχι στα Χανιά ζητούσαν χέρια, επέστρεψε στη γη. Το 1994 παρακολούθησε ένα σεμινάριο για τη βιολογική καλλιέργεια και ξεκίνησε πρώτος να καλλιεργεί βιολογικά κηπευτικά στο Νομό Χανίων.

Το 2010 βραβεύτηκε από το Γαστρονόμο για την προσφορά του στον χώρο της βιοκαλλιέργειας και για τα κηπευτικά του.

Στην εκδήλωση θα λάβει μέρος και ο Οργανισμός ΔΗΩ με ομιλία του Περιφερειακού Υπευθύνου ΔΗΩ Κρήτης Δεμέτζου Νικήστρατου με θέμα: Βιολογικά Προϊόντα: Μύθοι και Αλήθειες. Κανόνες επισήμανσης. Η σημασία της πιστοποίησης.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close