Γ. Κόκκινος: Υπάρχουν καλύτερες προοπτικές για το βιολογικό ελαιόλαδο


Με την δυναμική και ελπιδοφόρα παρουσία νέων αγροτών απο την ευρύτερη περιοχή της δυτικής Μεσσηνίας, αλλά ακόμα και απο όμορους νομούς, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η ημερίδα που διοργάνωσε ο ΑΣ Νηλέας, την Τετάρτη (23/9/2020), στη Χώρα.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του ΑΣ Νηλέας, κ. Γιώργος Κόκκινος, «υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον από νέους αγρότες στην περιοχή για την βιολογική καλλιέργεια και αυτό είναι θετικό. Η νέα ΚΑΠ οδηγεί προς την βιολογική παραγωγή και όπως φαίνεται οι βιοκαλλιεργητές θα έχουν έξτρα πριμοδότηση για την ένταξή σε προγράμματα του νέου ΠΑΑ.

Για το ελαιόλαδο η βιολογική καλλιέργεια δεν λύνει βέβαια όλα τα προβλήματα αλλά εκτιμώ ότι υπάρχουν καλύτερες προοπτικές για τους παραγωγούς που παράγουν βιολογικά δίνοντας μια καλή διέξοδο.

Υπάρχει ζήτηση στην αγορά και μπορεί να απολαύσει ο παραγωγός καλύτερη τιμή σε σχέση με το συμβατικό. Αν αυτό το συνδυάσεις με ένα ΠΟΠ ή ένα ΠΓΕ θα έχει μια καλύτερη προοπτική.

Όσον αφορά το κόστος, επειδή είμαι αρκετά χρόνια βιοκαλλιεργητής, εκτιμώ ότι αν είσαι επαγγελματίας αγρότης και οργανωμένος θα καταφέρεις να μην έχεις μεγάλη επιβάρυνση σε σχέση με το κόστος του συμβατικού ελαιόλαδου».

Στην ημερίδα από την πλευρά των εισηγητών, οι κ.κ. Δημήτρη Φενέκου ελεγκτή ΔΗΩ, και Αντώνη Παρασκευόπουλου Δ/ντή ΔΑΟΚ Τριφυλίας, παρουσιάστηκαν όλες οι πλευρές της βιολογικής γεωργίας (τεχνικά θέματα κανονισμού, φυτοπροστασία και θρέψη, δυνατότητες ανάπτυξης αλλά και υφιστάμενα προβλήματα) και από τον κύριο Δημήτρη Δημητριάδη Δ/ντή ΔΗΩ έγινε μια συνοπτική παρουσίαση της βιοδυναμικής γεωργίας, ως σύστημα παραγωγής αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων.

Μετά το τέλος των εισηγήσεων ακολούθησε συζήτηση με έντονο ενδιαφέρον από την πλευρά των των συμμετεχόντων.

Απο την πλευρά του ΑΣ Νηλέας, επισημάνθηκε ότι επειδή πολλά πράγματα αλλάζουν με πολύ γρήγορους ρυθμούς, θα συνεχίσει τις προσπάθειες για ενημέρωση και ενδυνάμωση του συνεταιρισμού με νέους αγρότες της περιοχής.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close