Βιολογικά και βιοδυναμικά κρασιά της Ισπανίας


Από Cristina Giner

Κλικ στο σύνδεσμο για να παρακολουθήσετε βίντεο Βιολογικά και βιοδυναμικά κρασιά της Ισπανίας

Είμαστε στην Καστίλη, μία από τις βασικές περιοχές παραγωγής βιολογικού κρασιού στην Ισπανία. Στο επίκεντρο είναι η επιστροφή στη φύση, η κατανόηση των σημαδιών που δίνει η γη, ο σεβασμός των κύκλων της. Αυτή είναι η φιλοσοφία ολοένα και περισσότερων Ισπανών οινοποιών που έχουν αφοσιωθεί στο περιβάλλον.

Η Ισπανία έχει τα περισσότερα βιολογικά αμπέλια στην Ευρώπη. Σ’ αυτό το ταξίδι θα επισκεφτούμε την Ρουέντα, τη Ριμπέρα ντελ Ντουέρο και την Βαλντεόρας, όπου παράγονται βιολογικά κρασιά.

Ρουέντα

Η Μενάντε είναι ένα από τα 1000 βιολογικά οινοποιεία της Ισπανίας. Ο αριθμός τους διπλασιάστηκε την τελευταία δεκαετία και συνεχίζει να αυξάνεται.

Ο Ρίτσαρντ Σανζ και τα αδέλφια του είναι έκτη γενιά οινοποιών. Αποφάσισαν να ξεκινήσουν από το μηδέν το δικό τους βιολογικό πρότζεκτ: «Νομίζω ότι το μέλλον έχει να κάνει με την επιστροφή στην αφετηρία. Η φιλοσοφία μας είναι να δουλεύουμε όσο το δυνατόν περισσότερο με φυσικά προϊόντα και να επανενταχθούμε στην αλυσίδα της βιοποικιλότητας, που το ανθρώπινο είδος έχει διαρρήξει. Στόχος μας είναι να την δημιουργήσουμε ξανά»!

Έχουν φτιάξει μια μεγάλη καλλιέργεια, ένα ξενοδοχείο για έντομα και ένα κήπο επικονιαστών. Έμαθαν τις φιλικές προς το περιβάλλον τεχνικές από τους προγόνους τους: «Τώρα φυτεύουμε όσπρια που προσφέρουν φυσικό άζωτο στο χώμα. Έτσι δεν χρειάζεται να λιπάνουμε με χημικά προϊόντα».

Φυτικές λύσεις και μικροφύκη χρησιμοποιούνται για την αποφυγή παρασίτων. Αυτή η προσέγγιση χαμηλής παρέμβασης συνεχίζεται και αφού μαζευτούν τα σταφύλια. Δεν χρησιμοποιούν μαγιά στο κρασί: «Έχουμε ποικιλία αισθήσεων, ισορροπία, ηλεκτρικό κρασί, ένταση. Η διαδικασία οινοποιίας έχει ως στόχο να επιστρέψουμε εκεί από όπου ξεκίνησαν όλα».

Ριμπέρα ντελ Ντουέρο

Στην Ριμπέρα ντελ Ντουέρο θα ανακαλύψουμε τα μυστικά ενός από τα πιο ιδιαίτερα κόκκινα βιοδυναμικά κρασιά της Ισπανίας. Ο Πέτερ Σίσεκ είναι ένας οινοποιός από την Δανία. Εγκαταστάθηκε στην Ισπανία εδώ και πολλά χρόνια και δημιούργησε ένα από τα καλύτερα κρασιά της χώρας.

Το μυστικό είναι η βιοδυναμική καλλιέργεια. Μια ολιστική και βιώσιμη προσέγγιση οινοποιίας μόνο με φυσικά υλικά και σε αρμονία με τους κύκλους της σελήνης. Δεν είναι μόνο η δουλειά στους αμπελώνες που επηρεάζεται από την σελήνη: «__Οι σεληνιακοί και εποχιακοί ρυθμοί ασκούν μεγάλη επίδραση στο κρασί. Στην εμφιάλωση προσπαθούμε επίσης να σεβαστούμε όσο περισσότερο μπορούμε τις σεληνιακές φάσεις» επισημαίνει ο οινοποιός.

Η κυκλική προσέγγιση δεν τελειώνει εκεί. Μετά τη ζύμωση, τη θραύση και την πίεση, τα σταφύλια αποξηραίνονται και χρησιμοποιούνται για την παραγωγή κομπόστ: «Το πιο σημαντικό είναι ότι η μαγιά και τα βακτήρια από αυτή τη ζύμωση θα είναι στο κομπόστ. Και όταν το μεταφέρουμε στον αμπελώνα, δημιουργούμε έναν κύκλο ανάμεσα στο οινοποιείο και το αμπέλι».

Ο Πέτερ δοκιμάζει το κρασί του καθημερινά, κατά τη διάρκεια της ζύμωσης για να δημιουργήσει το εξαιρετικό και ντελικάτο Πίνγκους. Είναι ένα από τα καλύτερα και πιο συναρπαστικά κρασιά σύμφωνα με τον διάσημο κριτικό Ρόμπερτ Πάρκερ.

Βαλντεόρας

Στα σύνορα με την Ριμπέιρα Σάκρα, σε ένα τοπίο που κυριαρχούν ο γρανίτης και οι άνεμοι, θα συναντήσουμε στην Βαλντεόρας τον Ραφαέλ Παλάσιος, ένα οινοποιό από την Λα Ριόχα.

Το 2004 έφτιαξε το δικό του οινοποιείο στην περιοχή. Μαγεύτηκε από το Γκοδέγιο, μια λευκή ποικιλία σταφυλιού: «Αυτά είναι αμπέλια Γκοδέγιο 100 ετών. Έχουν μεγαλώσει σε γρανιτένιο έδαφος σε ύψος περίπου 700 μέτρων στην περιοχή Μπόλο. Έχει δημιουργηθεί ένα ξεχωριστό μικροκλίμα. Οι γεωκλιματικοί παράγοντες της περιοχής έχουν κάνει τόσο ξεχωριστά αυτά τα κρασιά».

Αμπέλια 100 ετών που αναπτύσσονται σε φτωχά εδάφη. Καλλιεργούνται με προσοχή, με βάση τις βιοδυναμικές αρχές: «__Αυτό είναι το αποκαλούμενο λίπασμα 500, που είναι βασικά κομπόστ από αγελάδα. Το φτιάχνουμε εδώ και το ρίχνουμε σαν σκόνη στον αμπελώνα για να του δώσουμε ενέργεια. Να αναζωογονήσουμε το χώμα και να το ενεργοποιήσουμε ξανά» εξηγεί ο οινοποιός.

Όσο μεγαλύτερο είναι το υψόμετρο, τόσο περισσότερο χρόνο, χρειάζονται τα σταφύλια για να ωριμάσουν. Τα σταφύλια της ποικιλίας Γκοδέγιο υπόκεινται σε ζύμωση σε αυτά τα γαλλικά δρύινα βαρέλια. Το κρασί θα έχει άρωμα μήλου, φρέσκων φρούτων και ξύλου, μάραθου και μεταλλικών στοιχείων από αυτή την ξεχωριστή γη.

Πηγή: https://gr.euronews.com/2020/10/15/viologika-kai-viodinamika-krasia-tis-ispanias

 

{Όλες οι πληροφορίες και τα σχετικά έντυπα για την πιστοποίηση Demeter βρίσκονται στην ιστοσελίδα της Demeter International, στον παρακάτω link: https://www.demeter.net/.

Για περαιτέρω ενημέρωση για τη διαδικασία πιστοποίησης DEMETER οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν στο Τμήμα Διεθνών Προτύπων του Οργανισμού ΔΗΩ, στη κα Ματίνα Τσαλουμά στο τηλ. 2108224384 (εσωτ.119) και στο Γενικό Διευθυντή του Οργανισμού ΔΗΩ, κ. Δημήτριο Δημητριάδη στο τηλ. 6977598743.

Όσοι επιθυμούν να μάθουν περισσότερα για την πρακτική εφαρμογή της μεθόδου βιοδυναμικής γεωργίας μπορούν να επικοινωνήσουν με τον κ. Μάριο Δεσύλλα, εγκεκριμένο σύμβουλο βιοδυναμικής γεωργίας, στο τηλ. 210 9888602}

 

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail