Βιολογική διατροφή: Σύμμαχος της υγείας, ασπίδα για το περιβάλλον


Τα τελευταία χρόνια η βιολογική διατροφή αποτελεί μία διαρκώς αυξανόμενη τάση που θέτει νέους, υψηλότερους στόχους αναφορικά με την υγεία των πληθυσμών και την προστασία του περιβάλλοντος.

Με τη νοσηρότητα στο δυτικό κόσμο να αυξάνεται και τις συνθήκες να επιτάσσουν δραστικές κινήσεις για την προστασία του περιβάλλοντος, ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι ανταποκρίνονται στο κάλεσμα της εποχής, κάνοντας στροφή προς τις υγιεινές και πιο βιώσιμες διατροφικές επιλογές.

Τα παιδιά αποτελούν το μέλλον του πλανήτη και της ανθρωπότητας και το μέλλον του πλανήτη και της ανθρωπότητας εξαρτάται από το παρόν μας. Με βάση αυτό το δεδομένο, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να επιτευχθεί ένας εφικτός πλέον στόχος, το φαγητό των παιδιών να κάνει εξίσου καλό στον πλανήτη όσο και στα ίδια.

Η επιστημονική κοινότητα έχει αποφανθεί ότι η διατροφή, σε συνδυασμό με τα γονίδια και το περιβάλλον, αποτελεί έναν από τους τρεις σημαντικότερους παράγοντες που καθορίζουν τόσο τη σωματική όσο και την νοητική ανάπτυξη των παιδιών. Ιδιαίτερα στα πρώτα παιδικά χρόνια, η ποιότητά της παίζει καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της υγείας και της νοητικής απόδοσής τους.

Σ’ αυτές τις ηλικίες, τίθενται επίσης οι διατροφικές βάσεις συμπεριφοράς για την ενήλικη ζωή. Έτσι, ένα παιδί που δεν τρέφεται σωστά θα γίνει ένας ενήλικας που επίσης δεν θα σιτίζεται σωστά, θα αρρωσταίνει πιο εύκολα, θα παρουσιάζει χαμηλότερη νοητική απόδοση και θα διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξει χρόνιες ασθένειες.

Τα βιολογικά προϊόντα δεν περιέχουν χημικά και φυτοφάρμακα, τα οποία πιθανολογείται ότι συνδέονται με κάποιες μορφές καρκίνου, γεγονός που τα καθιστά μια ιδανική επιλογή για τη διατροφή των παιδιών.

Μεσογειακή διατροφή

Με βάση τα παραπάνω στοιχεία, είναι σημαντικό να εντάσσονται στην καθημερινότητά τους και να προσαρμόζονται σε ένα διαιτολόγιο που ακολουθεί τους κανόνες της Μεσογειακής Διατροφής (υψηλή κατανάλωση ελαιολάδου, λαχανικών, οσπρίων, φρούτων και ανεπεξέργαστων δημητριακών, μέτρια ως υψηλή κατανάλωση ψαριών, μέτρια κατανάλωση κρέατος και προϊόντων κρέατος και χαμηλή ως μέτρια κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων), η οποία έχει αναγνωριστεί διεθνώς ως πολύτιμος σύμμαχος για την υγεία.

Σήμερα, που η σημασία της βιώσιμης και βιολογικής καλλιέργειας, των ποιοτικών πρώτων υλών και των ανακυκλώσιμων συσκευασιών, αποτελεί πλέον ένα γνωστό πεδίο, η στροφή προς τις βιολογικές διατροφικές επιλογές είναι πιο εύκολη από ποτέ, καθώς στην αγορά κυκλοφορούν αρκετά eco-friendly προϊόντα, που καλύπτουν ένα μεγάλο φάσμα προτιμήσεων.

Η βιολογική παραγωγή σέβεται τους φυσικούς κύκλους, προστατεύει το περιβάλλον και είναι βιώσιμη, γεγονός που την καθιστά σημαντική για να οδηγήσει τις επόμενες γενιές σε ένα καλύτερο μέλλον.

Ο Κανονισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης περί Βιολογικής Γεωργίας απαγορεύει την χρήση χημικών και συνθετικών ψεκασμών και λιπασμάτων, τη γενετική μηχανική στα φυτά, τις τεχνητές χρωστικές ουσίες και τα συντηρητικά καθώς και τα τεχνητά αρώματα και ενισχυτικά γεύσης.

Πιστοποιημένα βιολογικά προϊόντα είναι αυτά τα οποία φέρουν το ειδικό λογότυπο της ΕΕ, που διασφαλίζει όχι μόνο ότι παράγονται κατά αποκλειστικότητα από βιολογικές πρώτες ύλες αλλά κι ότι ακολουθούνται οι αυστηροί κανόνες της Ευρωπαϊκής ένωσης για την προστασία του περιβάλλοντος, την καλή μεταχείριση των ζώων και τον τακτικό έλεγχο.

Κώστας Παπανελόπουλος, https://www.athina984.gr/

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail