ΟΜΙΛΟΣ ΦΙΛΩΝ ΦΕΤΑΣ – fetasos.gr


Μη κερδοσκοπική Ένωση Προσώπων με κύριο στόχο την ενημέρωση των Ελλήνων για τους σοβαρούς κινδύνους που διατρέχει η ταυτότητα του πλέον εμβληματικού προϊόντος μας, της Φέτας μας, από τις συμφωνίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) με τον Καναδά (CETA) και τη Ν. Αφρική (SADC) και για την ανάγκη της άμεσης εκδήλωσης μιας εθνικής προσπάθειας ώστε να πειστούν οι βουλευτές μας να ΝΑ ΜΗΝ ΚΥΡΩΣΟΥΝ τις συμφωνίες αυτές στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.

ΕΓΓΡΑΦΗ ΜΕΛΟΥΣ

ΤΑ ΜΕΛΗ Δ.Σ. ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΦΙΛΩΝ ΦΕΤΑΣ
  1. Ανυφαντάκης Εμμανουήλ(Πρόεδρος) – Ομότιμος καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και τ. πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Γάλακτος.
  2. Ζέρβας Γεώργιος(Αντιπρόεδρος Α’) – Καθηγητής και π. Πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστήμιου Αθηνών, Πρόεδρος της Ελληνικής Ζωοτεχνικής Εταιρείας & Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Γεωργικής Ακαδημίας.
  3. Αποστολόπουλος Χρήστος(Αντιπρόεδρος Β’) – Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλ/κων Προϊόντων (ΣΕΒΓΑΠ).
  4. Τσακαλίδου Έφη(Γενική Γραμματέας) – Καθηγήτρια και Δ/ντρια του Εργαστηρίου Γαλακτοκομίας του Γεωπονικού Πανεπιστήμιου Αθηνών.
  5. Γιαννόπουλος Περικλής(Ταμίας)  – Ανώτερο στέλεχος του Υπουργείου Οικονομίας & Ανάπτυξης
  6. Αιμονιώτη Ειρήνη(Μέλος) – Δημοσιογράφος.
  7. Αλευρίτου Ελένη(Μέλος) – Ιατρός και Πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών η Ποιότητα Ζωής – ΕΚΠΟΙΖΩ,
  8. Αληχανίδης Ευστάθιος Ομότιμος καθηγητής Γαλακτοκομίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
  9. Εμμανουήλ Γεώργιος(Μέλος) – Γεωργο-οικονομολόγος μέλος της Πανελλαδικής Επιτροπής φορέων Υπεράσπισης της Φέτας (1999-2002 και 2017) και του Δικτύου Ευρωπαϊκών Περιφερειών ΠΟΠ προϊόντων ΑREPO.
  10. Καλογρίδου-Βασιλειάδου Δέσποινα(Μέλος) Ομότιμη Καθηγήτρια Μικροβιολογίας & Υγιεινής Τροφίμων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης & τ. Αντιπρόεδρος του ΕΦΕΤ.
  11. Κεχαγιας Χρηστος(Μέλος) – Ομότιμος Καθηγητής Γαλακτοκομίας των ΤΕΙ Αθηνών.

ΕΓΓΡΑΦΗ ΜΕΛΟΥΣ

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΦΕΤΑΣ

Παρασκευάζεται στη χώρα μας από την εποχή του Ομήρου και έχει συνδεθεί άρρηκτα με τον πολιτισμό των Ελλήνων, στους οποίους αναμφισβήτητα ανήκουν και τα σχετικά πνευματικά δικαιώματα.

Μέχρι τα μέσα του περασμένου αιώνα κανένας δεν είχε αμφισβητήσει ποτέ την ελληνικότητά της, όταν ξαφνικά εμφανίστηκαν διάφορες χώρες, να διεκδικούν την ονομασία της για τα πάσης φύσεως τυριά άλμης τους προκειμένου να τα προωθήσουν ευκολότερα στη διεθνή αγορά, όπου ήδη η Φέτα είχε αποκτήσει εξαιρετική φήμη.

Το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, στο οποίο τελικά παραπέμφθηκε το θέμα, μετά από εξαντλητική ανάλυση του συνόλου των διαθέσιμων στοιχείων αποφάσισε ότι η ονομασία Φέτα δεν είναι κοινή αλλά Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (Π.Ο.Π.), ενός Ελληνικού παραδοσιακού τυριού, με συγκεκριμένες προδιαγραφές και ποιοτικά χαρακτηριστικά, που συνοψίζονται στα παρακατω:

Μαλακό λευκό τυρί που παρασκευάζεται αποκλειστικά στις περιοχές της Μακεδονίας, Θράκης, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου και τη Λέσβο.

Συνδυάζει πρωτότυπα ποιοτικά χαρακτηριστικά, που οφείλονται στη επίδραση φυσικών και ανθρωπίνων παραγόντων που δρουν στις περιοχές αυτές τα οποία είναι αδύνατον να αναπαραχθούν υπό άλλες συνθήκες.

Παρασκευάζεται αποκλειστικά από πρόβειο γάλα ή μείγματά του με γίδινο μέχρι 30%, που προέρχεται από φυλές προβάτων και αιγών που εκτρέφονται κατά τρόπο παραδοσιακό στις παραπάνω περιοχές και των οποίων η διατροφή βασίζεται στη χλωρίδα των περιοχών αυτών. Διατηρείται και ωριμάζει σε άλμη τουλάχιστον για 2 μήνες με χαρακτηριστική χημική σύσταση (μέγιστη υγρασία 56%, ελάχιστη λιποπεριεκτικότητα επί ξηρού 43%).

ΕΓΓΡΑΦΗ ΜΕΛΟΥΣ

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του ΟΜΙΛΟΥ ΦΙΛΩΝ ΦΕΤΑΣ

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close