Οι συνθήκες για την ανάπτυξη της βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας στην Ελλάδα είναι ευνοϊκές


Οι συνθήκες για την ανάπτυξη της βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας στην Ελλάδα είναι ευνοϊκές.

Οι εδαφοκλιματολογικές συνθήκες, σε αρκετές περιοχές της χώρας μας, μπορούν να υποστηρίξουν την παραγωγή προϊόντων με βιολογικές μεθόδους. Δυστυχώς, η αγροτική πολιτική που εφαρμόζεται στη χώρα τα τελευταία χρόνια δεν εκμεταλλεύεται τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του ιδιαίτερου ελληνικού περιβάλλοντος.

Το οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον είναι, πλέον, θετικό στις πολιτικές που ασκούνται για την ανάπτυξη του τομέα, και η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί ένα από τους βασικούς συντελεστές στην προώθηση της βιολογικής παραγωγής.

Ο κλάδος αυξάνεται κατά 4,8% σε ετήσια βάση, καλύπτοντας, στον τομέα της γεωργίας, μια έκταση περίπου 100 εκατομμυρίων στρεμμάτων.

Η Ελλάδα, το 2009, αριθμούσε κοντά στα 3,3 εκατομμύρια στρέμματα καλλιεργουμένων εκτάσεων και το 2015 έφθασε στα 4,2 εκατομμύρια στρέμματα (σύμφωνα με στοιχεία του ΥΠΑΑΤ).

Οι βιοκαλλιεργητές πλησιάζουν περίπου τους 25.000 και το μερίδιό τους στην αγορά φτάνει το 0,5% επί του συνόλου. Η εξαγωγή αγροτικών βιολογικών προϊόντων είναι εξαιρετικά περιορισμένη και οι αιτίες είναι πολλές.

Γενικά, παρατηρείται μια έλλειψη οργάνωσης και προγραμματισμού από την πλευρά των βιοκαλλιεργητών. Αυτό είναι ένα γενικότερο φαινόμενο, που χαρακτηρίζει την ελληνική γεωργική παραγωγή στο σύνολό της.

Ωστόσο, πρέπει να τονιστεί, ότι παρά το γεγονός ότι ο βαθμός απορροφητικότητας των αγροτικών ενισχύσεων για τη βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία φτάνει στα μέγιστα ποσοστά, αυτό δεν αντανακλάται στη βελτίωση της μεταποίησης και εμπορίας των βιολογικών προϊόντων.

Η παρουσία των ελληνικών βιολογικών προϊόντων στις αγορές του εσωτερικού και του εξωτερικού, κυμαίνεται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα.

Τι απέγιναν, άραγε, οι στόχοι για «πράσινα νησιά», έτσι όπως κατά καιρούς ακουγόταν από τα χείλη των ανθρώπων της πολιτικής και του αγροτικού τομέα; Τα ερωτήματα είναι πολλά, αλλά οι απαντήσεις μισές, γιατί προϋποθέτουν μια ολοκληρωμένη ανάπτυξη, με τη συμμετοχή και των τοπικών κοινωνιών.

Αυτό, με τη σειρά του, σημαίνει και την αλλαγή των «κακώς κειμένων», κάτι το οποίο δεν θέλουν να πράξουν τοπικοί παράγοντες και τα οργανωμένα συμφέροντα.

Επιτυχημένα παραδείγματα ολοκληρωμένης τοπικής ανάπτυξης, μέσα από τη βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία, υπάρχουν πολλά στη χώρα. Το παράδειγμα της Ανάβρας Αλμυρού αποτελεί μια καινοτομία στον τομέα της πράσινης ανάπτυξης, με σημείο αναφοράς τη βιολογική κτηνοτροφία.

Πηγή: Γιάννης Σάρρος, Ύπαιθρος Χώρα, http://www.ypaithros.gr

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close