Βιολογικό Τσάι βουνού – CORPHES


Σε ένα μωσαϊκό από ορεινούς όγκους, παρθένα εδάφη και δασικές εκτάσεις, αποφασίσαμε να πραγματοποιήσουμε ένα όραμα ετών, αξιοποιώντας την προσωπική μας κληρονομιά.

Η τεράστια βιοποικιλότητα της περιοχής, η ερήμωση των “δικών μας” ορεινών τόπων και η νέα προοπτική στην Ελλάδα της κρίσης, μας ώθησε στην πραγμάτωση των σκέψεών μας.

Δύο νέοι με κοινά χαρακτηριστικά και στόχους, ευαισθητοποιούμενοι από την απαξίωση του πρωτογενούς τομέα, αποφάσισαν να “επενδύσουν” την αγάπη τους για τη γη και τη φύση σε ένα πρωτοποριακό, εξωστρεφές εγχείρημα.

Έτσι γεννήθηκαν οι “CORPHES”.

Στις “CORPHES” των Χασίων και Καμβουνίων όρων, ανάμεσα στην Πίνδο και τον Όλυμπο, παράγουμε τα υψηλότερης ποιότητας βότανα και φυτά, άρτια ενταγμένα στο φυσικό τους μικροκλίμα.

Η βιολογική πιστοποίηση των καλλιεργειών μας, της γραμμής μεταποίησης και συσκευασίας για τα παραγόμενα προϊόντα , πραγματοποιείται από τον οργανισμό ΔΗΩ – Οργανισμός Ελέγχου και Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων με πολυετή εμπειρία και ηγετική θέση στο συγκεκριμένο χώρο.

Ο Οργανισμός ΔΗΩ παρακολουθεί τις εξελίξεις στο χώρο της βιολογικής γεωργίας σε διεθνές επίπεδο και χαράζει το δρόμο για την εξέλιξη της βιολογικής γεωργίας στη χώρα μας, με πολλές και πρωτοπόρες δράσεις. Κάποιες από αυτές είναι η προώθηση των βιολογικών προϊόντων στην ελληνική και διεθνή αγορά με συμμετοχή σε εκθέσεις, ενώ συμμετέχει σε ευρωπαϊκά και εθνικά προγράμματα για την ανάπτυξη της βιολογικής γεωργίας.

Με την τεχνογνωσία που διαθέτει μας προσφέρει έγκυρη πληροφόρηση, ενημέρωση και καθοδήγηση για όλες της εξελίξεις στη βιολογική γεωργία και στα Συστήματα Ασφάλειας και Διαχείρισης Ποιότητας.

Βιολογικό Τσάι βουνού – CORPHES

Το «τσάι του βουνού» προέρχεται από το φυτό Sideritis spp ή αλλιώς σιδερίτης του Διοσκουρίδη, το οποίο λέγεται ότι πήρε το όνομά του από την ελληνική λέξη «σίδηρος» χάρη στην επουλωτική δράση του φυτού έναντι πληγών που προκαλούνταν από σιδερένια όπλα. Μια αρχαία κινέζικη παροιμία λέει ότι «το ανώτερο τσάι προέρχεται από τα ψηλά βουνά»!

Παραδοσιακά στην Ελλάδα το τσάι του βουνού προτιμάται πολύ για τις ευεργετικές του επιδράσεις στα κρυολογήματα και τις φλεγμονές του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος, καθώς και για την καταπολέμηση της δυσπεψίαςκαι των γαστρεντερικών διαταραχών, ενώ θεωρείται και αντισπασμωδικό, αναλγητικό και επουλωτικό.

Οι παραδοσιακές του όμως αυτές χρήσεις επιβεβαιώνονται και επιστημονικά.

Ένας συνεχώς αυξανόμενος αριθμός εργαστηριακών μελετών προσδιορίζει τα συστατικά του και εστιάζει στην επίδραση που αυτά μπορεί να έχουν στον ανθρώπινο οργανισμό.

Έχει διαπιστωθεί ότι το τσάι του βουνού περιέχει πληθώρα συστατικών, με κυριότερα τα φλαβονοειδή, τα διτερπένια, τα φαινυλοπροπάνια, τα ιριδοειδή και τα μονοτερπένια. Πολλές σύγχρονες έρευνες επιβεβαιώνουν την αντιοξειδωτική, αντιφλεγμονώδη, αντιμικροβιακή και αναλγητική δράση αυτών των ουσιών.

Μελέτες ερευνητικών ομάδων που εξέτασαν τη σύσταση του αφεψήματος έδειξαν ότι έχει αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές και αγχολυτικές δράσεις.

Οι αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές του ιδιότητες οφείλονται στους διαφορετικούς γλυκοζίτες της απιγενίνης, που περιέχονται σε αυτό σε μεγάλο ποσοστό. Επιπλέον, φάνηκε ότι καταπολεμά και το άγχος.

Το σημαντικό είναι ότι έχει αγχολυτική δράση, χωρίς μάλιστα τις παρενέργειες που παρατηρούνται συνήθως σε άλλα αγχολυτικά φυτικά είδη. Τα εκχυλίσματα του τσαγιού μπορούν να συνεισφέρουν στην πρόληψη της οστεοπόρωσης, καθώς προστατεύουν έναντι της απώλειας της οστικής πυκνότητας και ενισχύουν τη μηχανική αντοχή των οστών.

Τα τελευταία χρόνια ανακαλύφθηκαν και άλλες φαρμακευτικές ιδιότητες του τσαγιού που έχουν να κάνουν με την δράση κατά της νόσου Αλτσχάιμερ.

Το αιθέριο έλαιο του τσαγιού του βουνού είναι ιδιαίτερα δραστικό αντιμικροβιακό, λόγω της περιεκτικότητάς του σε καρβακρόλη.

Χρήση: Ως ρόφημα προσθέτουμε λίγα άνθη σε νερό 96οC. To αφήνουμε σε κλειστό σκεύος για 4-6’ και σουρώνουμε. Πίνεται ζεστό η κρύο. Εάν επιθυμείτε προσθέστε και λίγο μέλι .

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close