Κινόα τρίχρωμη ‘Βιόδωρος Γαία’


Κινόα τρίχρωμη ‘Βιόδωρος Γαία’

Κινόα τρίχρωμη βιολογική

Προϊόν βιολογικής γεωργίας

Προέλευση Βολιβία

Πιστοποιείται σύμφωνα με τον Καν. (ΕΚ) 834/2007

Βάρος 250 γρ

Η κινόα μοιάζει με δημητριακό, είναι εύπεπτη και πλήρης τροφή μιας και αποτελείται από υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λιπαρά. Μαγειρεύται όπως το ρύζι με αναλογία 1 μέρος κινόα και 2 μέρη νερό.

Η κινόα, αποτελεί μία εξαιρετική τροφή για τους χορτοφάγους, καθώς τους βοηθάει να προσλάβουν τις απαραίτητες για το σώμα πρωτεΐνες.

Μία πολύ σημαντική λεπτομέρεια είναι πως η πρωτεΐνη που μας προσφέρει είναι πλήρης. Δηλαδή, προσφέρει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα (συνολικά τα απαραίτητα αμινοξέα, δηλαδή αυτά που δεν συνθέτει ο οργανισμός κι έτσι πρέπει να τα παίρνουμε από την διατροφή είναι 9).

Επίσης περιέχει ποικιλία βιταμινών όπως Β1, Β2, Β3, Β6, Β9 και είναι πλούσια σε μεταλλικά ιχνοστοιχεία, όπως ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, κάλιο, νάτριο, ψευδάργυρο, χαλκό και φώσφορο.

Επιπλέον, περιέχει ωμέγα-3 λιπαρά, φυτικές ίνες που είναι απαραίτητες για τον οργανισμό. Δεν περιέχει γλουτένη και χωνεύεται εύκολα.

Επίσης, ανεβάζει τον αιματοκρίτη, αφού η μεγάλη περιεκτικότητά της σε χαλκό βοηθάει στην παραγωγή αιμοσφαιρίνης, στην καλή τροφοδότηση του εγκεφάλου με αίμα και έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη των ιστών και την επισκευή τους, αφού είναι ιδιαίτερα πλούσια στο αμινοξύ λυσίνη.

Ο ψευδάργυρος που περιέχει, δυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθάει στην παραγωγή της ινσουλίνης.

Επειδή η κινόα είναι μια πολύ καλή πηγή μαγγανίου, μαγνησίου, φυλλικού οξέος, και φωσφόρου, μπορεί να ανακουφίσει τα άτομα που πάσχουν από ημικρανίες. Επίσης, η κατανάλωσή της βοηθάει στην πρόληψη του διαβήτη τύπου 2 και έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Τέλος, είναι μία τροφή εξαιρετικά αφομοιώσιμη από ανθρώπους με δυσανεξία στη γλουτένη μιας και δεν περιέχει καθόλου.

Πως το μαγειρεύουμε

Μουλιάζουμε το κινόα για 15 περίπου λεπτά και ξεπλένουμε καλά με πολύ νερό τρίβοντας με τα χέρια μας απαλά τους σπόρους. Αυτό είναι απαραίτητο γιατί πρέπει να απομακρυνθεί η πικρή ουσία που βγάζει ο φλοιός της.

Σε μια κατσαρόλα του 1,5 λίτρου (γιατί το κινόα φουσκώνει) βάζουμε 2 φλιτζάνια νερό και μόλις πάρει βράση προσθέτουμε 1 φλιτζάνι. Κατεβάζουμε τη φωτιά στο χαμηλό, σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε για 10 λεπτά περίπου ή μέχρι να απορροφηθεί όλο το νερό, δηλ. όπως το ρύζι.

Σε αντίθεση όμως με το ρύζι, μπορούμε να ανακατέψουμε την κινόα αρκετές φορές, για να μην κολλήσει στον πάτο της κατσαρόλας.

Θα ξέρουμε πως το κινόα έγινε όταν οι σπόροι θα έχουν γίνει διαφανείς από λευκοί και το σπειροειδές εσωτερικό θα έχει αποσπασθεί. Αφήστε το σκεπασμένο για 10 περίπου λεπτά ακόμη.

Προσθέτουμε ελαιόλαδο, αλάτι και λεμόνι ή το ανακατεύουμε με ψητά ή ωμά λαχανικά ψιλοκομμένα, σκόρδο, δεντρολίβανο και μαύρο πιπέρι για επιπλέον άρωμα και γεύση

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close