Theorema [Θεώρημα] – Aφοί Βαλσαμίδη


Η Οικογένεια Βαλσαμίδη, από την Υδρούσσα της Σάμου, δραστηριοποιείται στην καλλιέργεια ελιάς και την παραγωγή ελαιολάδου για τις ανάγκες του παραδοσιακού νοικοκυριού, από τα τέλη του 18ου αιώνα.

Σήμερα, οι ΑΦΟΙ ΒΑΛΣΑΜΙΔΗ, έχοντας κληρονομήσεις την αγάπη και το σεβασμό για την ελιά και τον καρπό της,αξιοποιεί τα μυστικά και την εμπειρία των παλιότερων μελών της, σέβεται αειοφορία και περιβάλλον και λειτουργεί ένα σύγχρονο ελαιοτριβείο και τυποποιητήριο ελαιολάδου στο Καρλόβασι Σάμου.

To ιδιαίτερο μικροκλίμα της Σάμου ευνοεί, εδώ και αιώνες, την παραγωγή εκλεκτού ελαιόλαδου, γνωστού στους αρχαίους συγγραφείς –από τον Όμηρο, τον Αισχύλο και τον Αντιφάνη– που μιλούσαν με θαυμασμό για την ελαιόφυτη Σάμο και επαινούσαν το σαμιώτικο ελαιόλαδο. Συνεχιστές εκείνης της παράδοσης, η οικογένεια Βαλσαμίδη έχει εντάξει την καλλιέργεια της ελιάς στην οικογενειακή της ιστορία, αξιοποιώντας σύγχρονες μεθόδους ελαιοκαλλιέργειας.

Έτσι, η εταιρεία, μετά από δεκαετίες παρακολούθησης και ενασχόλησης με την τοπική ελαιοκομία, αποφάσισε να δώσει νέα πνοή και προστιθέμενη αξία στο ελαιόλαδό της από την τοπική ποικιλία Θρουμπολιά Σάμου.

Σχεδιασμός, σύστημα, υπομονή, επιμονή, χρόνος και συνεργασίες με εξειδικευμένους επιστήμονες, εξασφαλίζουν τους καταλληλότερους κλώνους της συγκεκριμένης Θρούμπας, με αποτέλεσμα την υγιή εξέλιξή της σε νέους ελαιώνες.

Παράλληλα, το ελαιοτριβείο ανακαινίστηκε πλήρως και, από το 2006, διαθέτει γραμμή παραγωγής διφασικού τύπου όπου εφαρμόζονται οι βέλτιστες πρακτικές προστασίας περιβάλλοντος, καθώς και παραγωγής ελαιόλαδου σύμφωνα με το διεθνές πρότυπο ποιότητας και ασφάλειας ISO 22000.

Η εξαγωγή του ελαιολάδου γίνεται εν ψυχρό και αποκλειστικά με μηχανικές μεθόδους.

Η πρώιμη συγκομηδή, με χειρωνακτικό τρόπο, και η άμεση ελαιοποίηση του καρπού, διασφαλίζει ώστε το τελικό προϊόν να έχει το μέγιστο φρουτώδη χαρακτήρα και τα καλύτερα δυνατά χημικά συστατικά.

Το ελαιοτριβείο είναι πιστοποιημένο από τις επίσημες ελληνικές Αρχές και τον ΔΗΩ, για παραγωγή και εμφιάλωση βιολογικού ελαιόλαδου, ενώ το 2015 πιστοποιήθηκε από τον οργανισμό πιστοποίησης Agrocert για την παραγωγή εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου Σάμος Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (Π.Γ.Ε.).

Το ελαιόλαδο αυτό κυκλοφορεί από το 2016 με το Brand Name Theorema [Θεώρημα]® σε γυάλινη συσκευασία. Το Theorema [Θεώρημα] είναι το πρώτο μονοποικιλιακό, βιολογικό, εξαιρετικό παρθένο ελαιολάδο από Θρούμπα Σάμου με Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη Σάμος, με τον καρπό του να προέρχεται από ελαιώνες Θρούμπας Σάμου βιοδυναμικά φροντισμένους.

Theorema [Θεώρημα] – Aφοί Βαλσαμίδη

Το Θεώρημα, ένα μοναδικό εξαιρετικό, παρθένο, βιολογικό ελαιόλαδο, παράγεται στο νησί του Πυθαγόρα από μια παλιά τοπική ποικιλία ελαιοδένδρων, την ποικιλία Θρουμπωλιά Σάμου, που καλλιεργείται επί δύο αιώνες από την οικογένεια Βαλσαμίδη, στους δικούς της ελαιώνες που βρίσκονται στη βόρεια πλευρά της Σάμου. Ένα σπάνιο βιολογικό προϊόν αφιερωμένο στον Πυθαγόρα και στο νησί του.

Η πιο σύγχρονη μονάδα στο νησί, η Αφοί Βαλσαμίδη διαθέτει δύο ξεχωριστά στάδια αποφύλλωσης και καθαρισμού των καρπών με νερό, διαδικασία που εγγυάται την άλεση πεντακάθαρου καρπού και απαλλαγμένου από ξένες ουσίες.

Τα υπολείμματα της επεξεργασίας αυτής, π.χ. τα φύλλα, επιστρέφονται στον ελαιώνα για φυσική λίπανση. Η μάλαξη του ελαιόκαρπου γίνεται σε θερμοκρασία κάτω από 27ºC (μέθοδος ψυχρής έκθλιψης), που επιτρέπει την διατήρηση όλων των θρεπτικών κι αρωματικών ουσιών του ελαιόλαδου (πολυφαινόλες, βιταμίνες κ.ά)

Το Theorema [Θεώρημα] έχει μεσαία ένταση φρουτώδους, είναι ήπιο, ιδανικά πικρό και πικάντικο, ισορροπημένο, χωρίς εξάρσεις και υπερβολές. Έχει χαρακτηριστικό χρυσοκίτρινο χρώμα και πράσινες ανταύγειες στις πρώιμες ελαιοποιήσεις, φίνα αρώματα και μια πραγματικά υπέροχη, αυθεντική γεύση.

Το Theorema [Θεώρημα] είναι ένα από τα “αυτόχθονα” δώρα του νησιού σε όσους αγαπούν το ελαιόλαδο και αναγνωρίζουν την αξιόλογη διατροφική και γευστική του αξία. Είναι επίσης η πιο εύγευστη γαστρονομική εισαγωγή σε ελαιόλαδο αιγαιοπελαγίτικης προέλευσης για όσους αναζητούν ποιότητα και διαφορετικότητα, αλλά και για όσους θέλουν να δοκιμάσουν ελληνικό ελαιόλαδο για πρώτη φορά.

Theorema [Θεώρημα] λοιπόν και πράξη!

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close