Βιολογικό Δεντρολίβανο – CORPHES


Σε ένα μωσαϊκό από ορεινούς όγκους, παρθένα εδάφη και δασικές εκτάσεις, αποφασίσαμε να πραγματοποιήσουμε ένα όραμα ετών, αξιοποιώντας την προσωπική μας κληρονομιά.

Η τεράστια βιοποικιλότητα της περιοχής, η ερήμωση των “δικών μας” ορεινών τόπων και η νέα προοπτική στην Ελλάδα της κρίσης, μας ώθησε στην πραγμάτωση των σκέψεών μας.

Δύο νέοι με κοινά χαρακτηριστικά και στόχους, ευαισθητοποιούμενοι από την απαξίωση του πρωτογενούς τομέα, αποφάσισαν να “επενδύσουν” την αγάπη τους για τη γη και τη φύση σε ένα πρωτοποριακό, εξωστρεφές εγχείρημα.

Έτσι γεννήθηκαν οι “CORPHES”.

Στις “CORPHES” των Χασίων και Καμβουνίων όρων, ανάμεσα στην Πίνδο και τον Όλυμπο, παράγουμε τα υψηλότερης ποιότητας βότανα και φυτά, άρτια ενταγμένα στο φυσικό τους μικροκλίμα.

Η βιολογική πιστοποίηση των καλλιεργειών μας, της γραμμής μεταποίησης και συσκευασίας για τα παραγόμενα προϊόντα , πραγματοποιείται από τον οργανισμό ΔΗΩ – Οργανισμός Ελέγχου και Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων με πολυετή εμπειρία και ηγετική θέση στο συγκεκριμένο χώρο.

Ο Οργανισμός ΔΗΩ παρακολουθεί τις εξελίξεις στο χώρο της βιολογικής γεωργίας σε διεθνές επίπεδο και χαράζει το δρόμο για την εξέλιξη της βιολογικής γεωργίας στη χώρα μας, με πολλές και πρωτοπόρες δράσεις. Κάποιες από αυτές είναι η προώθηση των βιολογικών προϊόντων στην ελληνική και διεθνή αγορά με συμμετοχή σε εκθέσεις, ενώ συμμετέχει σε ευρωπαϊκά και εθνικά προγράμματα για την ανάπτυξη της βιολογικής γεωργίας.

Με την τεχνογνωσία που διαθέτει μας προσφέρει έγκυρη πληροφόρηση, ενημέρωση και καθοδήγηση για όλες της εξελίξεις στη βιολογική γεωργία και στα Συστήματα Ασφάλειας και Διαχείρισης Ποιότητας.

Βιολογικό Δεντρολίβανο – CORPHES

Το δεντρολίβανο έχει εξαιρετικές θεραπευτικές και φαρμακευτικές ιδιότητες και για το λόγο αυτό χρησιμοποιείται ευρέως και στη φαρμακευτική.

Στην αρχαιότητα με τα αρωματικά κλαδάκια του δεντρολίβανου στεφάνωναν τα αγάλματα της Αφροδίτης στην οποία ήταν αφιερωμένο, το θεωρούσαν λοιπόν φυτό που προστατεύει την ομορφιά και τον έρωτα.

Έλαιο δεντρολίβανου χρησιμοποιήθηκε τον 14ο αιώνα για να κάνουν στην Βασίλισσα της Ουγγαρίας ένα πολύ δημοφιλές καλλυντικό ενώ τον 16ο και 17ο αιώνα, το δενδρολίβανο έγινε δημοφιλές ως χωνευτικό.

Το έλαιό του, το οποίο είναι πλούσιο σε φαινολικά συστατικά, όπως τα φαινολικά οξέα και τα φλαβονοειδή, χρησιμοποιείται στη βιομηχανία τροφίμων, καλλυντικών καθώς και στην αρωματοθεραπεία.

Από έρευνες έχει διαπιστωθεί ότι ελάχιστη συγκέντρωση του αιθέριου ελαίου δενδρολίβανου δρα στην ανάσχεση της ανάπτυξης διαφόρων παθογόνων οργανισμών όπως ο E. Coli.

Επιπλέον, έχει βακτηριοκτόνο δράση, αφού βρέθηκε ότι αναστέλλει έξι μικροοργανισμούς που αλλοιώνουν συνήθως το κρέας και αντιμυκητησιακή δράση, εφόσον φάνηκε από έρευνες ότι αναστέλλει μερικώς την ανάπτυξη, καθώς και την παραγωγή τοξινών από διάφορους μύκητες.

Μία ακόμα ιδιότητα του αιθέριου ελαίου του δενδρολίβανου είναι η ενίσχυση της γνωστικής λειτουργίας. Μπορεί να ενεργοποιήσει το νευρικό σύστημα, βελτιώνοντας την ποιότητα μνήμης, την ικανότητα συγκέντρωσης αλλά και τη διάθεση των ατόμων. Μπορεί να μειώσει τη γλυκόζη του αίματος και τα επίπεδα χοληστερόλης και να βοηθήσει στον έλεγχο του βάρους.

Το αφέψημα καταπολεμά τη διάρροια και την τριχόπτωση, ενώ ενδείκνυται μεταξύ άλλων για ατονία, πονοκέφαλο, κρυολόγημα, υπερκόπωση, εξάντληση και κατάθλιψη.

Προτείνεται για κράμπες και το φούσκωμα του στομαχιού, ανοίγει την όρεξη και προκαλεί έκκριση στομαχικών υγρών. Έχει αντιμικροβιακή δράση και μάλιστα μέχρι τις αρχές του 20ού αιώνα χρησιμοποιείτο ως αντισηπτικό στα γαλλικά νοσοκομεία.

Παράλληλα, διαθέτει αντιοξειδωτική δράση. Ως γνωστόν, οι ελεύθερες ρίζες έχουν σχετιστεί με διάφορα βιολογικά φαινόμενα, όπως φλεγμονή, γήρας, καρκινογένεση. Οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες των εκχυλισμάτων τουδενδρολίβανουβασίζονται στα φαινολικά συστατικά του.

Πολλά από τα συστατικά του φυτού έχουν δείξει τις αντικαρκινικές του ιδιότητες σε in vitro και in vivo μοντέλα.

Τελευταίες έρευνες επιβεβαιώνουν το ρόλο του δενδρολίβανου στο μεταβολισμό των υδατανθράκων και των λιπιδίων και επισημαίνουν ότι το δενδρολίβανο μπορεί να χρησιμεύσει ως πιθανός υπογλυκαιμικός και υπολιπιδαιμικός παράγοντας.

Βιολογικό Δεντρολίβανο – CORPHES

Χρήση:

Ως αφέψημα: Βράζουμε λίγα λεπτά ένα κουταλάκι του γλυκού δενδρολίβανο σε ένα μπρίκι νερό. Το σουρώνουμε και το πίνουμε ζεστό με μέλι.

Ως έγχυμα: Ρίχνουμε σε ένα φλιτζάνι βραστό νερό σε 1-2 κουταλάκια του τσαγιού ξηρό βότανο και το αφήνουμε για 10-15 λεπτά.

Είναι από τα βασικά μυρωδικά της μεσογειακής κουζίνας. Ταιριάζει με τις πατάτες στο φούρνο, αλλά και με τις τηγανιτές.

Αρωματίζει υπέροχα το ψωμί, το μοσχάρι, το αρνί, το κυνήγι, το ψάρι, τα θαλασσινά, τις ομελέτες, τις σούπες, τις σάλτσες, τα λαχανικά, καθώς και τα σαλιγκάρια.

Τα ξερά φυλλαράκια του προσφέρουν σε πλήθος εδεσμάτων την πινελιά ενός καλοδεχούμενου αρώματος που ποιητικά αλλά και εύστοχα περιγράφεται από το λατινικό όνομα του φυτού, rosmarinus, όπου σημαίνει θαλασσινή δροσιά.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close