Βιολογική Δάφνη – Aroma Farms


Η εταιρεία μας ιδρύθηκε το 2013 με έδρα τo χωριό Σμίλα Αρχαίας Ολυμπίας στο Νομό Ηλείας με αντικείμενο τη βιολογική καλλιέργεια, επεξεργασία και συσκευασία Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών, αγροτικών προϊόντων, ελαίων και σπόρων.

Η μακροχρόνια οικογενειακή εμπειρία στην παραγωγή Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών, αγροτικών προϊόντων, ελαίων και σπόρων σε ιδιόκτητους πειραματικούς και παραγωγικούς αγρούς καθώς και τα εξαιρετικά αποτελέσματα που καταφέραμε να επιτύχουμε στα ήδη άριστα σπορόφυτα που είχαν προμηθευτεί, πολλαπλασιάσει και εγκαταστήσει οι γονείς μας, ήταν η προίκα μας για τη δημιουργία αυτής της εταιρείας.

Η συνεργασία μας με αξιόλογους ερευνητές απετέλεσαν τη βάση για τη συνέχιση αυτής της προσπάθειας με σημαντική και πολύτιμη την καθοδήγηση και βοήθεια του Γεωπόνου-Ερευνητή Δρα Θεόδωρου Κουτσού, καθηγητές Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων και άλλων φορέων, εργαστήκαμε με πολύ κόπο, μεράκι και έρευνα.

΄Ολα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τις πρακτικές Βιολογικής Καλλιέργειας, υπό την εποπτεία της επιβλέπουσας εταιρείας πιστοποίησης (ΔΗΩ) που εφαρμόζουμε και το τοπικό ιδανικό μικροκλίμα της περιοχής της Αρχαίας Ολυμπίας και της Κρήτης όπου βρίσκονται τα ιδιόκτητα αγροκτήματά μας, αποτελούν το “μυστικό” μας.

Βασική μας αρχή είναι η εξέλιξη της επιχείρησής μας να παραμένει πάντα προσηλωμένη στο βιολογικό τρόπο καλλιέργειας που εξασφαλίζει ποιοτική παραγωγή αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών και ελαίων.

Βιολογική δάφνη

Δάφνη η Απολλώνιος (Laurus nobilis L.)

Η δάφνη είναι γνωστή από την αρχαιότητα καθώς φύλλα της μασούσαν οι ιέρειες του Απόλλωνα, όπως η Πυθεία στο μαντείο των Δελφών, όταν έδιναν τους χρησμούς τους αλλά και με ένα στεφάνι από αυτήν ανταμείβονταν οι Ολυμπιονίκες στην Αρχαία Ελλάδα.

Σύμφωνα με το μύθο, η Δάφνη ήταν μία νύμφη, κόρη του ποταμού Πηνειού, αφιερωμένη στην θεά Άρτεμη. Όταν ο θεός Απόλλωνας την είδε, την ερωτεύτηκε και την κυνήγησε, αυτή τότε πήγε στον πατέρα της ζητώντας του να την προστατέψει. Ο Πηνειός την μεταμόρφωσε σε φυτό που ρίζωσε στις όχθες του. Όταν ο Απόλλωνας το είδε αυτό έπλεξε ένα στεφάνι με τα φύλλα της, την έκανε το ιερό του φυτό και την καθιέρωσε ως έπαθλο στους πρωταθλητές των αγώνων.

Οι θεραπευτικές του ιδιότητες ήταν γνωστές από την αρχαιότητα και υπάρχουν αναφορές σε αυτές από τον Ιπποκράτη και τον Διοσκουρίδη.

Μαγειρική: Η δάφνη έχει αρωματικά φύλλα με ελαφρώς πικρή γεύση. Χρησιμοποιείται στο φαγητό κατά το μαγείρεμα και την αφαιρούμε πριν το σερβίρισμα. Μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε σε φακές, κουκιά, φάβα, κόκκινες σάλτσες, σούπες, πατάτες γιαχνί και μαγειρευτά φαγητά όπως στιφάδο.

Επίσης μπορούμε με δάφνη να αρωματίσουμε λαχανικά τουρσί, μαριναρισμένες ελιές, τυρί, ξύδι, λάδι αλλά και να φτιάξουμε υπέροχα αφεψήματα.

Παραδοσιακές Ιδιότητες: Παραδοσιακά η δάφνη χρησιμοποιείται ως αφέψημα για να τονώσει και να ανακουφίσει από πόνους το στομάχι και να βοηθήσει την πέψη. Το αφέψημα της δάφνης θεωρείται ότι βοηθάει στα ρευματικά, τη παραμορφωτική αρθρίτιδα και τον πυρετό.

Η σκόνη των δαφνόφυλλων μπορεί να χρησιμοποιηθεί τοπικά για να σταματήσουμε την αιμορραγία της μύτης.

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail