Βιολογική Ρίγανη – Mountain Treasures


Η Mountain Treasures είναι μια μικρή οικογενειακή επιχείρηση που από το 2015 καλλιεργεί με φυσικό τρόπο Ρίγανη (Oregano hirtum) και τσάι του βουνού (Sideritis raeseri), σε μια έκταση 60 στρεμμάτων στην περιοχή του Ζαγορίου μέσα στο Γεωπάρκο Βίκου – Αώου και σε υψόμετρο 950 μέτρων περίπου.

Το όνομα που δώσαμε στα προϊόντα μας αντικατοπτρίζει την προσπάθεια μας να καλλιεργήσουμε στα βουνά της Πίνδου και να σας προσφέρουμε μερικούς από τους θησαυρούς που κρύβουν.

Στο αγρόκτημα μας δεν ποτίζουμε δεν λιπαίνουμε και περιοριζόμαστε αυστηρά σε ήπιες καλλιεργητικές φροντίδες των φυτών (σκάλισμα και ξερίζωμα ζιζανίων) ώστε τα βότανα που παράγουμε να είναι πραγματικά άγρια βότανα των Ελληνικών Βουνών.

Με την κατασκευή μιας μικρής μεταποιητικής μονάδας το 2017, μας δίνεται πια η δυνατότητα αφού συλλέξουμε τα προϊόντα μας με το χέρι και τα αποξηράνουμε με τρόπο που δεν χάνουν το χρώμα και το άρωμα τους να τα συσκευάσουμε ώστε να φθάνουν κοντά σας όπως τους αξίζει.

Βιολογική Ρίγανη – Mountain Treasures

Η ελληνική ρίγανη θεωρείται από τα καλύτερα μυρωδικά στον κόσμο. Είναι αυτοφυές θαμνώδες φυτό που ανθίζει την Άνοιξη σε ορεινές περιοχές και στα νησιά. Οι αρχαίοι Έλληνες την αποκαλούσαν «ορίγανος» που προέρχεται από το «όρος» και τη λέξη «γάνος», που σημαίνει λαμπρότητα, άρα ρίγανη ήταν το φυτό που «λαμπρύνει τα όρη».

Στην αρχαία Ελλάδα η ρίγανη ήταν σύμβολο χαράς και ευτυχίας και έφτιαχναν στεφάνια για τις γαμήλιες τελετές με τα κλαδιά της. Ο Αριστοτέλης ανέφερε ότι αν κάποιο κατσίκι είχε τραυματιστεί από βέλος, μόλις έτρωγε ρίγανη η πληγή του έκλεινε.

Παράλληλα τη χρησιμοποιούσαν ως αφέψημα σε σπασμούς και δηλητηριάσεις και για να ανακουφίζουν τα πρηξίματα. Ακόμα και σήμερα η ρίγανη θεωρείται βότανο με θεραπευτικές ιδιότητες και θρεπτική αξία, καθώς περιέχει μεγάλες ποσότητες σιδήρου και Βιταμίνης C. Θεωρείται πως καταπολεμά τα βακτήρια, διευκολύνει την πέψη και ηρεμεί το νευρικό σύστημα.

Στην παραγωγή των βοτάνων μας εφαρμόζεται η βιολογική καλλιέργεια και είναι πιστοποιημένη από τον Οργανισμό Ελέγχου & Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων ΔΗΩ.

Η επεξεργασία και τυποποίηση των προϊόντων μας ακολουθεί όλους τους κανονισμούς περί υγιεινής των τροφίμων και πιστοποιείται βιολογικά από την ΔΗΩ.

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail