Mavro – Melissinos Winery


Το Melissinos Winery είναι το δημιούργημα του Νίκου Πετρακόπουλου και με την Κική Σιαμέλη στο οινικό τιμόνι είναι το απόλυτα boutique οινοποιείο με την ελάχιστη παραγωγή έχει καταφέρει ήδη να κλέψει τα βλέμματα με τα κατορθώματά του. Στόχος τους η ανάδειξη των πολύτιμων και σπάνιων τοπικών ποικιλιών της Κεφαλονιάς και η πολιτιστική και οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.

Mavro – Melissinos Winery
Mavro (Μαυροδάφνη Κεφαλληνίας)
  • Ονομασία Προέλευσης: ΠΓΕ Πλαγιές Αίνου
  • Κατηγορία Οίνου: Ερυθρός Ξηρός
  • Ποικιλιακή Σύνθεση: Μαυροδάφνη Κεφαλληνίας 100%
  • Μέση Ετήσια Παραγωγή: 2.000 φιάλες
  • Αλκοολικός Τίτλος: 13,5%vol

Για την Ιστορία: Η Μαυροδάφνη καλλιεργείται στην Κεφαλονιά από την Αρχαιότητα. Αρκετοί ισχυρίζονται ότι πέρασε από εδώ στην Αχαΐα, όπου βρήκε πιο γόνιμα εδάφη και εξαπλώθηκε. Όπως και να ‘χει, οι δυο κλώνοι διαφέρουν πολύ.

Η Μαυροδάφνη Κεφαλληνίας, αυτή η δυσεύρετη πλέον ποικιλία, είναι ίσως το πιο μικρόρογο ελληνικό σταφύλι και πολύ πιο ευαίσθητο από τον Αχαϊκό κλώνο. Κατά την Ενετοκρατία προτιμάται ιδιαιτέρα και αποτελεί προϊόν μονοπωλίου.

Καλλιέργεια: Η δική μας Μαυροδάφνη προέρχεται από επιλεγμένους αμπελώνες της Παλικής και του Ελειού, μέσης ηλικίας 30-60 ετών. Η καλλιέργειά της είναι βιολογική (Οργανισμός Πιστοποίησης ΔΗΩ), ξηρική και με στρεμματικές αποδόσεις που δεν ξεπερνούν τα 800 κιλά. Χαρακτηριστικό της Κεφαλονίτικης Μαυροδάφνης είναι ο έντονα βοτανικός της χαρακτήρας.

Οινοποίηση: Σε αντίθεση με την οινική παράδοση της Πάτρας και το γνωστό γλυκό κόκκινο κρασί, στην Κεφαλονιά, η Μαυροδάφνη οινοποιείται ως ξηρό, ταννικό κρασί παλαίωσης.Την ίδια παράδοση, την παραγωγή ξηρής Μαυροδάφνης, ακολουθούμε κι εμείς από την πρώτη μας κιόλας οινοποίηση.

Ξεκινώντας από την άριστη ποιότητα της πρώτης ύλης, πραγματοποιούμε εκχύλιση των φλοιών για αρκετές ημέρες, με συχνές προσεκτικές ανακυκλώσεις, με σκοπό την απόκτηση του μέγιστου του φαινολικού δυναμικού. Ο φρέσκος οίνος ωριμάζει για τουλάχιστο 12 μήνες σε γαλλικά , δρύινα βαρέλια, μέχρι να αποκτήσει το επιθυμητό μπουκέτο.

Χαρακτήρας: Έχει βαθύ, αδιαπέραστο, κόκκινο χρώμα, τυπικό της ποικιλίας και του ονόματός της. Χαρακτηρίζεται από αρώματα ώριμων κόκκινων φρούτων, βοτάνων και καφέ σε φόντο βανίλιας και μπαχαρικών.

Συμπυκνωμένη γεύση με πικάντικη και φρουτώδη πολυπλοκότητα. Πλούσιο σε ταννίνες με έντονη προσωπικότητα και μεγάλη πιπεράτη επίγευση.

Αρμονία: Συνοδεύει κυνήγι μαγειρεμένο με κόκκινη σάλτσα, ψητά κόκκινα πιπεράτα κρέατα, πικάντικα καπνιστά τυριά και αλλαντικά.

Κεφαλονίτικη Κουζίνα: Παραδοσιακή κρεατόπιττα, ή λαγό στιφάδο.

Σερβίρεται στους 16-18 °C αφού αναπνεύσει. Προτείνετε μετάγγιση σε καράφα.

Επιδέχεται παλαίωση για 6 με 8 έτη.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close